Seniorerna fortsatt obesegrade i Ryder Cup

Under söndagen avgjordes klassiska IGK Ryder Cup på Skogsbanan. Det blev en underhållande tillställning som slutade i en ny seger för seniorlaget.
– Gemenskapen som uppstår är riktigt häftig. Alla juniorer tyckte att det var riktigt kul, säger juniorernas kapten, Jens Ankelstam efter matchen.

1997 spelades den första IGK Ryder Cup någonsin. Under söndagen avgjordes den senaste. I vanlig ordning matchades två starka lag mot varandra – på ena sidan juniorerna – på andra sidan seniorerna.

Carl Roos af Hjelmsäter har varit lagkapten för seniorerna sedan starten 1997. Han hoppas och tror att tävlingen kan nå samma status som tidigare.
– Under tävlingens glansdagar så var KM en kvaltävling för att ta sig till Ryder Cup. De åtta bästa seniorerna och de åtta bästa juniorerna var direktkvalificerade. Sedan hade kaptenerna tre val var samtidigt som de själva spelade, säger han och fortsätter:
– På den tiden så spelades Ryder Cup under två dagar. Först spelades 18 hål foursome på förmiddagen och sedan 18 hål fyrboll bästboll på eftermiddagen. Allting avslutades med matchspel på söndagen.


För Calle har segrar i IGK Ryder Cup ofta resulterat i ett avslutande bad i närmsta damm. Här från 1997.

Fortfarande obesegrade

Efter några års uppehåll är nu alltså IGK Ryder Cup tillbaka på allvar. I år spelades tävlingen under en och samma dag med nio hål foursome och nio hål bästboll på förmiddagen och 18 hål matchspel på eftermiddagen.
– Det var lite nervöst bland juniorerna på förhand. Många hoppades att vi skulle ta fler poäng än i fjol. Det gjorde vi också. Efter en stark inledning med segrar i de två första matcherna tog vi två snabba poäng, säger juniorernas kapten, Jens Ankelstam.

Noterbart är att juniorerna aldrig lyckats besegra seniorerna sedan starten 1997. Förra året blev en rejäl överkörning med hela 15,5-0,5. Årets match blev desto jämnare, även om seniorerna återigen drog det längsta strået och vann med 16-8.
– Det bästa är att det får vara en heldag av golf. Gemenskapen som uppstår är riktigt häftig. Alla juniorer tyckte att det var riktigt kul, säger Jens och fortsätter:
– Det är ett jättebra steg för att lära känna juniorerna. Seniorerna får en bild av att det finns juniorer som är riktigt duktiga.

Även Calle var nöjd med dagen på alla sätt:
– Det här är årets grej. Det är en härlig sammanhållning och det är en match på riktigt, det är nerv. Det här utvecklar juniorerna också.

Avslutades med middag

I vanlig tradition ställdes de båda kaptenerna mot varandra. Och både Jens och Calle hoppas att tävlingen får ett uppsving framöver:
– Det finns en ambition att komma tillbaka till fornstora dagar. Många seniorer har spelat som juniorer tidigare, säger Jens, och Calle fyller på:
– Förr om åren så var det mängder av människor som kom ut för att följa tävlingen. Den har alltid ägt rum två-tre veckor efter KM. Det spelade lagen i olika tröjor – blå till juniorerna och röda till seniorerna.

Och de båda kaptenerna var rörande överens när frågan om tävlingens höjdpunkt lyftes.
– Det är fantastiskt att se hur seniorerna tar hand om ungdomarna, både spelmässigt och vad gäller uppträdande. De berömmer juniorerna och tar hand om dem på ett föredömligt sätt. Seniorerna vill självklart vinna, men de gör det snyggt, säger Jens.
– Allt funkade perfekt. Och vilket gäng juniorerna har blivit! Det är riktigt kul att se. Det var också kul att se alla föräldrar som var där och stöttade, säger Calle.

Dagen avslutades med prisutdelning och mat. I gammal god anda var det seniorerna som bjöd respektive junior på middag.
– Det är en tävling om prestige och ära som alltid avslutas lika trevligt – med varannan junior och varannan senior sittandes bredvid varandra till bords för att äta middag, säger Calle.

Resultat

Lördagens foursome: 4-2 till seniorerna
Fyrboll bästboll: 4-2 till seniorerna
Matchspel: 8-4 till seniorerna

Seniorernas trupp

Carl Roos Af Hjelmsäter (K)
John Rönnlöv
Martin Waldenström
Nicklas Wintzell
Tomas Kindberg
Mikael Svensson
Johnny Etzner
Johan Ljungqvist
Madeleine Ljungqvist
Mikael Eriksson
Stefan Axelsson
Niklas Tiainen
Per Lundell
Carl Johan Hellström

Juniorernas trupp

Jens Ankelstam (K)
Alexander Breitung
Samuel Ankelstam
Filippa Folcker
Oscar Nyberg
Viggo Wiberg
Daniel Stenberg
Max Brorsson
Carl Brorsson
Charlie Lindh-Juberg
Lucas Bohlin
Linus Eriksson
Julian Jacoel

Bilder från dagen