HCP

Nyhet 2022 – PCC

PCC (Playing Conditions Calculation) har införts. PCC avgör om förhållandena den aktuella dagen har avvikit från normala spelförhållanden. Alla ronder, både i tävling och i sällskapsspel, jämförs och beräknas under natten. PCC-värdet kan vara mellan -1 och +3 där minusvärdet innebär att banan spelats lättare och plusvärdet att banan spelats svårare än normalt. Vid registreringen får man en temporär exakt handicap med en notering om att PCC-justering kan ske dagen efter. En justering görs endast om ronden ingår i spelarens åtta bästa ronder. PCC-värdet framgår i Min Golf under registrerade hcp-ronder.

Spela och registrera

Kolla din spelhandicap i slopetabellen, spela enligt golfreglerna och gör ditt bästa. Registrera sedan ronden – bra som dålig – i Min Golf. Välj mellan att fylla i bruttoslag hål för hål eller en total poängbogeyscore. Systemet räknar ut din nya exakta handicap. När det är klart, vanligtvis inom några minuter, kan du se den i Min Golf. Du får också ett mejl med din exakta handicap, oavsett om den ändrats eller inte.

Här kan du hitta mer information om hur handicapsystemet fungerar:

Hur beräknas din HCP?
Nya hcp-systemet 2020

Mer information gällande Handicap finner du på Svenska Golfförbundets hemsida

Regler

”Spela bollen som den ligger, spela banan som den är och om du inte kan göra det, gör det som är rättvist”.

Men för att göra det som är rättvist, behöver du känna till Regler för golfspel. På R&A:s hemsida kan Du ladda ner gällande regler, men även gratis ladda ner en app (för Android eller Iphone). Regelboken finns även att köpa i en tryckt version.

Regelbok som mobilapp

Mer information om gällande Regler finner du på Svenska Golfförbundets hemsida.

Ett bra sätt att träna på reglerna är att se de 24 filmer som visar några av de viktigaste förändringarna  som infördes 2019 och/eller göra Ingarö GK’s quiz med 20 frågor (svar till de 20 frågorna).

Lokala regler

Klicka här för att komma till lokala regler.

Handicap- och regelkommitténs ledamöter

Jan Hansson, ordförande
Mail – telefon 072-749 74 42

Jan Lundell
Mail – telefon 073-944 19 47

Jan-Olof Lönnblom
Mail – telefon 076-772 90 14

Thomas Rodny
Mail – telefon 070-568 60 52